COMING SOON! ‘Ware Moed’ – Joris Voorhoeve

Verkrijgbaar vanaf 12 juni

 

De Oekraïense bevolking verdedigt zich tegen militaire agressie en terreur. Dit boek beschrijft hun strijd in 40 verhalen van jong en oud; man en vrouw; nog in actieve dienst of al gedood; gezond  of zwaar gewond; christen, moslim, of niet-godsdienstig; hoopvol of uitgeput. Oud-minister  en hoogleraar internationale betrekkingen Joris Voorhoeve schetst waar deze oorlog op kan uitdraaien en de  gevolgen voor Nederland en Europa.

De ervaringen van Oekraïners tonen hoe hoog de prijs kan zijn voor vrijheid, recht en democratie.  Veel Oekraïense strijders hebben armen of benen verloren en lijden aan  trauma’s. Krijgsgevangenen zijn in Rusland ongelofelijk gemarteld;  sommigen hebben dat overleefd. Ook Russen, Belarussen en buitenlandse vrijwilligers die uit overtuiging  meevechten met Oekraïners komen in dit boek aan het woord.  Zo is er ook een opmerkelijke  jonge juriste, die als vrijwillige,  informele medische hulpkracht  ongeveer 3000 zwaargewonden aan het front heeft helpen redden.

Het boek biedt stof tot nadenken over de verbanden tussen externe agressie en interne repressie, over militair imperialisme en  de kenmerken van fascisme in nieuw gewaad. Het boek eindigt met een analyse hoe het geweld kan worden beëindigd, en de wijze waarop anderen de Oekraïners in hun doodsstrijd kunnen steunen. De conclusie is: òf Europa helpt Oekraïne veel sterker dan nu om te overleven, òf de regering Poetin wint deze wrede oorlog, en dan moet Europa in korte tijd 10-20 miljoen Oekraïense vluchtelingen opvangen. Als Poetin c.s. niet worden gestopt, zullen zij geen halt houden bij de grenzen, en zullen NAVO landen het Russisch imperialisme zèlf moeten tegenhouden.

Voor de regering-Poetin is de oorlog het excuus om Rusland  verder om te vormen tot een garnizoensstaat,  waarbij een generatie jonge Russen de dood wordt ingejaagd. De sancties tegen Rusland worden overal ondermijnd, spekken de onderwereld en brengen geen vrede. Alleen forse steun voor Oekraïne biedt uitzicht op vrede.

Buitenlandse uitgaven van het boek zijn in voorbereiding.

ISBN: 9789464871876

Prijs: €24,95

Geef een reactie