-
Anna’s Ogen
0Na de bekende Oolde-trilogie (Oolde, mijn Oolde, Weg van Oolde en Een nieuw Oolde) besloot de redactie een aanvullend deel met werk van meester H.W. Heuvel (1864-1926) samen te stellen. In de hoofdstukken 4 t/m 8 is de hoofdpersoon een piepjonge, nog ongetrouwde onderwijzer, die in de schoolvakantie op uitnodiging een bezoek brengt aan een oude vriend van zijn grootvader. In alle vijf verhalen komt een jonge vrouw voor, Anna geheten, en van vier van die vrouwen is de hoofdpersoon zeer gecharmeerd, vooral vanwege haar ogen. De verhalen werpen een bijzonder licht op de jonge, idealistische Heuvel!
Veel hoofdstukken in deze nieuwe bundel gaan over een persoon (zoals 14: ‘Rudy in sprookjesland’, over een Oostenrijks ‘hongerkind’), een plaatselijke bekendheid (9: ‘De oude Vinke’; 15: ‘Een plattelandsdominee’; 16: ‘Gerhard Martens’), soms verre bekendheden (6: ‘Meester Baneman’), soms anonieme figuren al of niet van een pseudoniem voorzien (8: de meester van Nieuwebrug bij Ommen; 10: de oude heer op de Esschenhof; 11: de oude heer van ’t Bielder; 17: de koster van Geesteren). Ook in deze verhalen valt het licht indirect vaak nog het meest op meester Heuvel zelf.
-
Een nieuw Oolde
0In 1927 verscheen postuum Oud-Achterhoeksch boerenleven het geheele jaar rond van ‘meester’ (onderwijzer, streekhistoricus en volkskundige) Hendrik Willem Heuvel (1864-1926). Het bleek een meesterwerk te zijn, waarin Heuvel het plattelandsleven van zijn jeugd beschrijft, bezien door de ogen van een twaalfjarige jongen, van januari tot december. In 2020 verscheen een herziene en geannoteerde twaalfde uitgave van het werk met duizenden voetnoten, getiteld Oolde, mijn Oolde. In 2021 werd dit deel gevolgd door een tweede deel, Weg van Oolde, waarin Heuvel zijn ‘vormende jaren’ beschrijft, tussen zijn veertiende (1878) en zijn zevenentwintigste levensjaar (1891), het jaar van zijn huwelijk.
-
Oolde, mijn Oolde
0In het boek beschrijft Heuvel het plattelandsleven van zijn jeugd, bezien door de ogen van een twaalf jarige jongen, van januari tot december, in wat je een autobiografische semi-roman zou kunnen noemen. Het boek was en is zo geliefd, niet alleen omdat het dat vroegere idyllische boerenleven zo romantisch beschrijft, maar ook vanwege alle familiale, streekhistorische en kerkhistorische beschouwingen, de prachtige natuurbeschrijvingen, de vele poëtische aanhalingen, en de blikken die de schrijver ons gunt in zijn eigen zielenroerselen. Heuvels boek beschrijft een wereld (van vóór de kunstmest en de gemotoriseerde landbouwwerktuigen) die zó niet meer bestaat. Plattelanders bestaan nog wél – en net als toen verschillen Achterhoekers, Friezen, Zeeuwen en Limburgers niet zo erg veel van elkaar. Ook zij zullen veel in dit boek herkennen.
-
Weg van Oolde
0In 1927 verscheen postuum Oud-Achterhoeksch boerenleven het geheele jaar rond van meester (onderwijzer, streekhistoricus en volkskundige) Hendrik Willem Heuvel (1864-1926). Het bleek een meesterwerk te zijn, waarin Heuvel het plattelandsleven van zijn jeugd beschrijft van januari tot december, bezien door de ogen van een twaalfjarige jongen. In 2020 verscheen een herziene en geannoteerde twaalfde uitgave van het werk met duizenden voetnoten, getiteld Oolde, mijn Oolde.