-
Allemaal onzin!
0Dit boekje met gedichtjes kan dienen als een kleine handleiding, een denkoefening in het scheiden van het kaf en het koren. In principe is alles in dit boekje onzin, nep, fictie, zoals de titel al zegt. Maar achter die onzingedichtjes gaan vaak waarheden schuil, al moet je daar soms even naar zoeken. Uiteindelijk gaat dit boekje over een hunkering naar waarheid. Daarover kunnen we iets leren door te oefenen met onzin.
-
Allemaal onzin!
0In ons informatietijdperk worden wij allemaal overvoerd met berichten. Sinds de komst van de social media (twitter, facebook, instagram, etc.) is het aantal berichten zelfs tot onmenselijke proporties gegroeid, met een hoog percentage leugens of halve waarheden. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat veel van deze berichten zelfs moedwillig nep zijn, fake news, alleen maar bedoeld om u op het verkeerde been te zetten. Sommige politici maken daarvan gretig gebruik, in de hoop dat u als een verdwaalde naïeveling achter hun verkeerde vlaggen gaat aanlopen. En dat lijkt te werken! Wie kan nog onderscheid maken tussen feit en fictie, tussen zin en onzin, tussen waarheid en leugen, realiteit en fantasie?
-
De formule van de mentescoop
0Het uitvinden van een nieuw waarnemingsapparaat kan grote invloed hebben op de vooruitgang van de wetenschap. Denk aan de uitvindingen van de telescoop en de microscoop; beide gaven de wetenschap een grote stoot voorwaarts. De huidige materialistisch georiënteerde wetenschap is hard toe aan de uitvinding van een gloednieuw waarnemingsinstrument: de mentescoop, een nu nog denkbeeldig kijkinstrument waarmee we de creatieve geestelijke activiteit rechtstreeks kunnen waarnemen, overal in de natuur en in onszelf. Daarmee kunnen we het geestelijke initiatief vanaf de oerknal zien als wat het altijd is geweest: de bezielende motor achter de hele evolutie. Dezelfde motor ervaren wij ook in onze eigen onvergankelijke ziel, de scherpe pijlpunt van onze geest.
-
Hebben wij een ziel? Zo ja, waar dan?
0In dit boek zal de auteur aannemelijk maken dat geest en ziel de ‘binnenkant’ zijn van natuurlijk elektromagnetisme en dat elektromagnetisme de ‘buitenkant’ is van geest en ziel. Om dat te kunnen doen, moeten we de termen geest, ziel, binnenkant, buitenkant en elektromagnetisme helder omschrijven en zo nodig van nieuwe of diepere betekenissen voorzien. De auteur gebruikt de term ‘aannemelijk’ om aan te geven, dat in de beschrijvingen essentiële elementen voorkomen, die moeilijk of zelfs geheel niet bewijsbaar zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor het onmogelijke ‘bewijzen van het bewustzijn’, simpelweg omdat bewustzijn voorafgaat aan elke gedachte en elke bewijsvoering.
-
Het GAIA cahier
0Is onze aarde een dood ding of is het een levend organisme? Is het misschien zelfs een vrouwelijk wezen dat alles wat leeft, inclusief de dampkring en de oceanen, met liefde verzorgt en in een natuurlijk evenwicht houdt? In negen schilderijen kunt u kennis maken met dit wezen en ze heeft een naam: Gaia. Elk schilderij wordt begeleid door een beschrijvend gedicht en daarmee geven we Gaia een stem.
-
NOA
0Dit is het 2e deel van de ‘Noa Trilogie’, het vervolg van deel 1, het boek “Stof”. Het is nu 2080.
De hoofdpersoon Annie komt terug van de planeet Zera naar de aarde, Terra. In haar baarmoeder draagt zij het door Goddelijke invloeden gemaakte embryo genaamd ‘Noa’, een meisje. Op Terra hebben zich veel ontwikkelingen voorgedaan. Een steenrijke televisiedominee, Vader, verkondigt zijn geloofs-boodschap vanaf een peperdure satelliet boven de aarde, het Wiel. Daarin bevind zich de hypermoderne vertaalcomputer Paulus, die Vaders prediking in 40 talen simultaan uitzendt. Maar Vaders zaken gaan niet goed. Gelovigen vallen af. Om zijn winst drastisch te verhogen komt hij als zakenman met een spectaculaire stunt: “De Verlosser Komt”. En zijn begerige oog valt op het aanstaande goddelijke kind van Annie.
-
Pierre Teilhard de Chardin
0Tegenwoordig zijn de toekomstgedachten van Teilhard hoogst actueel, vooral zijn begrip ‘noösfeer’. Hij bedoelt daarmee het netwerk van kennis dat de mens om de aarde spant, vergelijkbaar met de atmosfeer en de biosfeer. De mensheid organiseert zich mondiaal. De aarde wordt als het ware een ‘denkend hoofd’. Deze gedachten vinden een praktische uitwerking in wat wij tegenwoordig kennen als het world wide web, de verbinding van alles met allen. Door de elektronische media (Internet, Youtube, Facebook, TV, etc.) treedt er een wereldwijde stroomversnelling op in het verbreden en verdiepen van ons bewustzijn.
-
Stof
0Twee rugzaktoeristen, Ben en Annie, maken een overlevingstocht op een vreemde en ongastvrije planeet, Zera, een wereld van droogte, stof en angstwekkende dieren. De avonturiers komen ook mensen tegen, geharde en wrede krijgers, maar ook vreedzame overlevers. Helaas gaan er veel dingen mis. Bijna alles wat ze doen of aanraken, resulteert in moeilijkheden en levensgevaarlijke situaties. Toch slaan ze zich erdoorheen, met meer geluk dan wijsheid.
-
TERRA
0Dit boek is het vervolg op het boek “Noa”
Na Noa’s oproep, “Computers aller landen verenigt u” en het uitzenden van “Noa’s Droom” is het NoaNet ontstaan, het netwerk van Computers van Goede Wil. Alle zelfbewuste computers in het vrije Westen en een groot deel van de mensheid verenigen zich in NoaNet. Door het actieve ZeroTime worden malafide, kwaadaardige en/of nutteloze computerprogramma’s herkend en niet meer uitgevoerd. Punt!
-
The natural evolution as a source of ethics
0An important question in the philosophy of ethics is the simple and practical question: What to do? This applies not only to personal decisions, but also to decisions to be taken by a community, a country, a continent or even a decision at a global level. In order to answer that question, knowledge of good and evil is necessary, and this knowledge is therefore also part of ethics.
-
Wat moeten wij doen?
0Een belangrijke vraag in de filosofie over ethiek is de simpele en praktische vraag: “Wat moeten we doen?” Dat geldt niet alleen maar voor persoonlijke beslissingen, maar ook voor te nemen besluiten door een groep, een land, een werelddeel of zelfs een besluit op mondiaal niveau. Voor het beantwoorden van die vraag is kennis van goed en kwaad nuttig en deze kennis moet dus ook een onderdeel van ethiek zijn. Maar hoe komen we aan deze ethische kennis?