Prof. Dr. Ir. A.J. (Guus) Berkhout adviseerde kabinet Kok II over de geluidsproblemen rondom Schiphol. Zijn intensieve contacten met bewindslieden, parlement en ambtenaren gaven hem uitgebreid inzicht in hoe onze democratie in de praktijk functioneert. In een onthullend boek over die tijd schreef hij in 2003 zijn ervaringen op en liet hij toen al zien hoe het landsbestuur heel veel beter zou kunnen.
In de afgelopen tien jaar hield hij zich als geofysicus intensief bezig met het klimaatbeleid van Westerse landen, niet alleen de theoriekant, maar vooral ook de praktijkuitvoering. Wederom is hij getuige van het feit dat de politiek zich totaal niet bekommert om de noden en zorgen van de Nederlandse bevolking, maar uitsluitend geïnteresseerd is in de eigen hobby’s en de eigen partijpolitieke zaken.

Guus Berkhout is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), senior lid van de Nederlandse Academie van Engineering (AcTI), erelid van de American Society of Exploration Geophysicists (SEG) en erelid van de European Association of Geoscientists and Engineers (EAEG).

Hij is benoemd tot ‘Officier in de Orde van Oranje-Nassau’.