Archiven

Majesteiten zijn nu eenmaal geen gewone stervelingen, Ronald Kousbroek, Uitgeverij Aspekt

Majesteiten zijn nu eenmaal geen gewone stervelingen!

mei 19, 2021 5:00 am Gepubliceerd door

Ex-keizer Wilhelm II en zijn vrouw Auguste Viktoria vluchtten op 11 november 1918 naar Nederland. Ze komen terecht in kasteel Amerongen, waar het keizerlijk echtpaar tijdelijk te gast is bij graaf Bentinck. Ze verblijven in het kasteel tot ze in mei 1920 naar Huis Doorn verhuizen.

Vanaf 4 november 1919 is dr. Alfred Haehner de lijfarts van Wilhelm II en zijn vrouw. Haehner houdt ruim zes maanden een dagboek bij, waarin we goed beeld krijgen van het keizerlijk echtpaar, tegen de achtergrond van de dagelijkse gebeurtenissen.

Het soms ontluisterende beeld voldoet geheel aan de uitspraak van hofdame gravin Keller: ‘Majesteiten zijn nu eenmaal geen gewone stervelingen!’

Ex-keizer Wilhelm II en zijn vrouw Auguste Viktoria vluchtten op 11 november 1918 naar Nederland. Ze komen terecht in kasteel […]

De Grote Oorlog, kroniek 1914-1918 41

maart 26, 2020 6:02 am Gepubliceerd door

De Grote Oorlog, Kroniek 1914 – 1918 is dé serie in Nederland
en Vlaanderen waarin wordt stilgestaan bij de geschiedschrijving
over de Eerste Wereldoorlog. De delen komen tot stand door
de inspanningen van de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog
(www.ssew.nl).
Nederland kende een historische achterstand met betrekking tot de publicatie
van boeken over de Eerste Wereldoorlog. Het groeiende inzicht
dat de geschiedschrijving over de Eerste Wereldoorlog in directe relatie
stond met de in Nederland veel bekendere Tweede Wereldoorlog, ook
wel aangeduid als de ‘korte twintigste eeuw’, heeft hierin veel verandering
gebracht. In samenwerking met de Stichting Studiecentrum Eerste
Wereldoorlog kan uitgeverij Aspekt nu met trots het 41ste deel in de
serie presenteren. Ook hierin wederom bijdragen van eigen auteurs, van
Nederlandse en Vlaamse bodem. De delen kunnen onafhankelijk van
elkaar gelezen worden. De serie zal regelmatig worden uitgebreid.

De Grote Oorlog, Kroniek 1914 – 1918 is dé serie in Nederland en Vlaanderen waarin wordt stilgestaan bij de geschiedschrijving […]

Drenthe en de Eerste Wereldoorlog

juli 16, 2019 5:03 am Gepubliceerd door

De Eerste Wereldoorlog had ook enorme gevolgen voor Nederland. Vanuit het zuiden werden wij overspoeld door vluchtelingen. De gevolgen waren tot diep in Drenthe hevig merkbaar. Een onbekende geschiedenis is opgetekend.

Ver weg van het strijdgewoel bij onze Zuiderburen en de drukte van West- en Zuid-Nederland zou Drenthe met haar 200.000 inwoners en onafzienbare heidevelden tijdens de Eerste Wereldoorlog een oase van rust moeten zijn geweest. Het tegendeel is waar. Vanzelfsprekend gebeurde ook in Drenthe alles wat de rest van het neutrale Nederland overkwam: mobilisatie, inkwartiering, opvang van vluchtelingen, schaarste en distributie van voedsel en allerlei noodzakelijkheden. Tevens was er een steeds grotere invloed van de overheid op het economisch leven, met een eindeloos aantal regels en voorschriften.

Daarnaast speelde er in Drenthe nog veel meer. De rest van ons land had grote problemen met de brandstofvoorziening, en Drenthe had turf…. Maar men had ook te kampen met grote veenbranden, waarbij die van 1917 dramatische gevolgen had. De uitgestrekte heidevelden hadden een grote aantrekkingskracht op Duitse en Russische deserteurs. Smokkel vierde hoogtij, dus maakten Drentse rechters overuren. Veenhuizen werd de nationale opbergplaats van buitenlandse criminele vluchtelingen, geïnterneerden en deserteurs.

Kortom, het leven in de grensprovincie Drenthe was tijdens de eerste Wereldoorlog buitengewoon en enerverend.

De Eerste Wereldoorlog had ook enorme gevolgen voor Nederland. Vanuit het zuiden werden wij overspoeld door vluchtelingen. De gevolgen waren […]

Verdun

juli 8, 2019 5:59 am Gepubliceerd door

Limburg en de Eerste Wereldoorlog

juli 8, 2019 5:56 am Gepubliceerd door

In augustus 1914 trok het oorlogsgeweld net over de grens aan de ogen van de Limburgers voorbij. In 1919 ontsnapten zij maar net aan annexatie door onze zuiderburen, de Belgen. En intussen speelde zich in het lieflijke Limburgse landschap met haar vanouds bourgondische en gemoedelijke inwoners een formidabele episode in hun geschiedenis af.

In neutraal Nederland gebeurde nauwelijks wat tijdens de Grote Oorlog, zo kijken velen nog tegen deze periode aan. Voor Limburg gaat dat absoluut niet op. Zeker, ook in Limburg gebeurde alles wat de rest van het neutrale Nederland overkwam: mobilisatie, inkwartiering, opvang van vluchtelingen, schaarste en distributie van voedsel en allerlei andere levensbehoeften. Ook Limburg kende een steeds grotere invloed van de overheid op het economisch leven, met een eindeloos aantal regels en voorschriften.

Maar daarnaast speelde er in Limburg nog veel meer. De rest van ons land had grote problemen met de brandstofvoorziening, en Limburg had kolen …. De vele kilometers grenslijn hadden een grote aantrekkingskracht op Belgische, Duitse en Russische deserteurs. Smokkel vierde hoogtij, er werden grote oorlogswinsten gemaakt. De Dodendraad aan de Belgische grens kostte vele levens. De Duitse keizer met zijn gevolg zocht er aan het einde van de oorlog zijn toevlucht en de Belgen keken begerig naar Limburg als een aardige compensatie voor hun oorlogsschade.

Dit is een uniek boek. Voor het eerst is dankzij de medewerking van vele Limburgse heemkundige verenigingen het enerverende leven in Limburg tijdens de Eerste Wereldoorlog bijeengebracht.

In augustus 1914 trok het oorlogsgeweld net over de grens aan de ogen van de Limburgers voorbij. In 1919 ontsnapten […]

de Grote oorlog kroniek – 36

juli 1, 2019 5:04 am Gepubliceerd door

De grote oorlog, Kroniek 1914-1918 is dé serie in Nederland en Vlaanderen met als onderwerp de geschiedschrijving van en reflectie op de Eerste Wereldoorlog. Inmiddels kunnen we met trots het 36ste deel aankondigen. In deze doorlopende reeks, waarin de verschillende delen zelfstandig leesbaar zijn, is er onafgebroken geijverd de bestaande elementen in de Nederlandse historiografie met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog te overbruggen. Door consequent stil te staan bij onderzoek van politieke, militaire, diplomatieke en filosofische aard is een veelzijdig beeld ontstaan van dit enorme conflict waarbij Nederland aan de zijlijn stond, maar niet onberoerd bleef.

Deze Kroniek is weer zeer gevarieerd: drie bijdragen met een maritieme achtergrond, drie met persoonlijke verhalen en een culturele bijdrage over het Lente-offensief in 1918, maar dan destijds al vertaald naar het toneel.

De grote oorlog, Kroniek 1914-1918 is dé serie in Nederland en Vlaanderen met als onderwerp de geschiedschrijving van en reflectie […]

Erich Ludendorff

juli 1, 2019 5:03 am Gepubliceerd door

Geen Duitser stond meer in het vuur van de storm dan Erich Ludendorff. Hij leidde het keizerlijke leger in de Eerste Wereldoorlog, en hielp zowel Lenin als Hitler aan de macht.

Er bestaan verschillende biografieën over Erich Ludendorff. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze stoppen bij het jaar 1918, het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dit is onterecht. Ludendorff ontwikkelde zich gedurende de piek van zijn lange carrière, tussen 1915 en grofweg 1925, tot de sterkste man op ‘rechts’. Dus ook de jaren na de oorlog waren van groot belang. Hij was niet alleen een belangrijke veldheer die met Paul von Hindenburg het opperbevel voerde dat Duitsland militair de facto leidde na het ontslag van generaal Von Falkenhayn, maar hij was ook de belangrijkste intrigant tegen de Republiek van Weimar na de Eerste Wereldoorlog. Hij werkte direct samen met de moordenaars van Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg, hij stond dicht bij de moordenaars op Walter Rathenau, hij was voorman in twee staatsgreeppogingen, de Kapp-putsch en de Feldherrnhalleputsch en hij pacteerde bijna opnieuw, ditmaal tegen Hitler, in 1935.

Ludendorff was tevens uitgever en verspreider van smaadschriften van ongekende felheid, zoals de Protocollen van de wijzen van Sion, waarmee hij het humus schiep waaruit de holocaust kon ontstaan en bovendien was hij een ongekende complotdenker. Hij onderhandelde al in de beruchte Wannseevila met de Duitse regering 17 jaar voordat daar tot de ‘Endlösung’ besloten werd, en in zijn huis werd de fataalste vriendschap van de 20ste eeuw gesloten: die tussen Heinrich Himmler en Auschwitz-commandant Rudolf Höss. Koppelen we daar zijn rol aan bij de communistische revolutie en de geblindeerde trein waarmee Lenin vanuit Zwitserland naar St. Petersburg reisde, dan is het beeld van deze man al heel wat veelzijdiger dan alleen de veldheer zoals de geschiedenis hem kent.

Dr. Perry Pierik verdiepte zich lange tijd in het leven van deze omstreden man, wiens invloed nog nauwelijks begrepen wordt. Hitler dook niet uit het niets op in 1933. De zogenaamde ‘missing years’ van de ‘Führer’ waren in werkelijkheid het dictaat van
Erich Ludendorff. Pierik schreef en redigeerde talloze boeken over de Eerste- en Tweede Wereldoorlog.

Geen Duitser stond meer in het vuur van de storm dan Erich Ludendorff. Hij leidde het keizerlijke leger in de […]

Rotterdam en de Eerste Wereldoorlog

juli 1, 2019 5:03 am Gepubliceerd door

Rotterdam, het kloppende havenhart van Nederland, kon zich niet aan de Eerste Wereldoorlog onttrekken. Eindeloze stromen vluchtelingen overspoelden het land. Dit trof Rotterdam in het hart.

In de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal, maar dat wil
niet zeggen dat het er rustig bleef. Integendeel: mobilisatie, inkwartiering, schaarste en distributie van voedsel en allerlei noodzakelijke andere eerste levensbehoeften, van schoenen tot brandstof, en een steeds grotere invloed van de overheid op het economisch leven,
met een eindeloos aantal regels en voorschriften.

Rotterdam was met zijn haven toen al het kloppend hart van economisch
Nederland en had daardoor zwaar te lijden van de Eerste
Wereldoorlog. Rotterdam had de volle aandacht van alle strijdende
partijen. Het werd een toevluchtsoord voor vele Europeanen,
een spionagenest, en na de afkondiging van de onbeperkte duikbootoorlog
een plek van grote armoede onder de ‘gewone man’ en
zo een bakermat van revolutionaire gedachten. Rotterdam was ook
de plaats waar Duitse en Britse gewonde krijgsgevangenen werden
uitgewisseld en tussen alle commotie door het ‘Kasteel van Spangen’
werd gebouwd: Sparta!

In deze unieke bundel wordt voor het eerst uitgebreid aandacht
besteed aan de vele aspecten van het leven in Rotterdam tijdens de
Eerste Wereldoorlog.

Rotterdam, het kloppende havenhart van Nederland, kon zich niet aan de Eerste Wereldoorlog onttrekken. Eindeloze stromen vluchtelingen overspoelden het land. […]

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand.

Close