Raymond Corremans

Geboren te Antwerpen in 1950 heeft hij technisch onderwijs gevolgd (handel & administratie) gevolgd door universitaire studies waar vooral het vak economische geschiedenis door professter Theo Luykx hem het meest heeft bijgebracht. In dienst getreden bij het gemeentebestuur van Hoboken was hij daar al vlug verantwoordelijk voor het archief, naast zijn werkzaamheden voor de regie grondbeleid. Dit resulteerde in het boek De straten en straatnamen van Hoboken in 1991 en de omvangrijke monografie over het kasteel waar hij werkzaam was, Sorghvliedt, van buitenplaats tot districtshuis, 500 jaar domaniale en sociale geschiedenis van een villa rustica in Hoboken in 1997. Ondertussen was de gemeente Hoboken sinds 1983 een district van de stad Antwerpen geworden.

Op de leeftijd van 10 jaar, toen zijn vader hem voor de eerste maal begeleidde naar het Lam Gods te Gent, het meesterwerk van de gebroeders Van Eyck, was hij helemaal benomen door dit grote werk. Dit resulteerde in een uitgebreide bibliotheek zowel wat boeken als losse artikels in allerlei kunsttijdschriften betreft. Het kon niet anders of dit moest een boekwerk opleveren dat het verhaal moest bevatten van zijn ideeën over het hoe en waarom van deze grote kunstenaars.
Magnum Opus, het leven van Johannes, Hubert, Lambert en Margaretha Van Eyck, 2018.

Op basis van de schaarse gegevens over hun leven en het observeren van de overgebleven werken, naast de informatie wat er van de verdwenen werken resteert, is een soort dagboek-verhaal samengesteld. Hier wordt in eerste instantie gebroken met nogal wat clichés die over de grootmeester de ronde doen en één en ander wordt in een nieuw daglicht geplaatst. De verhalende wijze waarop dit is weergegeven, had de bedoeling een breder publiek te bereiken.

Ondertussen bleef hij getrouw aan de lokale geschiedenis en dit bracht een volgend boek met zich mee tijdens het herdenkingsjaar rond Pieter Bruegel de Oude: De Kermis van Hoboken, een episode uit het leven van Pieter Bruegel de Oude, 2019. In dit verhaal is de schilder Bruegel gevolgd bij een tour d’horizon in Hoboken dat resulteerde in twee etsen en schilderijen van de grootmeester.

In 2022 verscheen een speciaal werk van zijn hand getiteld Hoboken verbeeld in jaartallen waarbij een overzicht wordt gegeven van de belangrijkste feiten die in Hoboken hebben voorgevallen vanaf de inval door de Noormannen in het jaar 836 tot het einde van het Ancien Regime met het jaartal 1798. Elk van de 70 jaartallen is begeleid met een tekening door de auteur gemaakt die de datum in feite verbeeld.

Wanneer hij in 1985 op de dienst vreemdelingenzaken terecht komt, waar hij gewerkt heeft tot 2005 werd hij geconfronteerd met schrijnende verhalen die niet alleen van asielzoekers komen maar ook van een bonte schare nieuwkomers die om de meest uiteenlopende redenen hun land van herkomst hadden verlaten. Gebaseerd op wat hij gehoord heeft, wist hij een reisverhaal samen te stellen in 2022 dat de odyssee is geworden van één migrant getiteld De weg naar kapoeres.
Wanneer op de middelbare school de leraar Nederlands het vak boeiend wist te geven, ging hij daarop verder, wat resulteerde in het boek De Woordkunst in 2023.
Gefascineerd door astronomie en wetenschap in het algemeen was hij reeds op 17-jarige leeftijd begonnen aan een sciencefiction verhaal dat in 2023 definitieve vorm kreeg met het boek Blastema. In het voorwoord wordt de lange weg naar dit sciencefiction verhaal verduidelijkt.

Boeken van Raymond Corremans

Miscellania De Jan van Eyck

Raymond Corremans

ISBN: 9789464629712
Soort boek: Paperback / softback
Meer
Prijs: € 34.95

Blastema

Raymond Corremans

ISBN: 9789464629231
Soort boek: Paperback / softback
Meer
Prijs: € 27.95

De weg naar Kapoeres

Raymond Corremans

ISBN: 9789464627602
Soort boek: Paperback / softback
Meer
Prijs: € 19.95
Raymond Corremans

Het artikel is toegevoegd aan je winkelmand.

Close