Ribbentrop-Molotov pact 1939. Prelude tot de Tweede Wereldoorlog

EMERSON VERMAAT :
HET RIBBENTROP-MOLOTOV PACT 1939. PRELUDE TOT DE TWEEDE WERELDOORLOG

ISBN: 9789059118058
Verschijningsdatum: april 2009
Prijs: €18.95

OVER DIT BOEK:

Op 3 september 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit. Dat is nu 70 jaar geleden. Hitler kon Polen binnenvallen omdat hij met de Russische dictator Stalin had afgesproken dat deze hem in het Oosten rugdekking zou geven. Dit gebeurde in het zogenaamde Ribbentrop-Molotov Pact van 23 augustus.

Ruim een maand later sloten nazi-Duitsland en de Sovjet-Unie nog een vriendschapsverdrag. Bovendien beloofde Stalin dat hij nazi-Duitsland van olie en grondstoffen zou voorzien. Communistische partijen kregen van Moskou instructies om zich van kritiek op nazi-Duitsland te onthouden. Die partijen wekten in 1939 en 1940 begrip voor de Duitse aanvallen op Polen, Denemarken, Noorwegen, Frankrijk, Belgiƫ en Nederland. In 1940 probeerden Franse communisten zelfs met sabotageacties de Franse defensie te ondermijnen. Boven de Franse linies dropten Duitse vliegtuigen pamfletten met de tekst van een toespraak Stalins minister Molotov.

Pas nadat Hitler op 22 juni 1941 zelf de Sovjet-Unie aanviel, kwam er een radicale koerswijzing. Toch kon Stalin, zelfs op de dag dat de Duitse troepen massaal de Russische grenzen overschreden, niet geloven dat de nazi's het niet-aanvalsverdrag van augustus 1939 hadden geschonden. Het duurde even voordat uit Moskou het bevel kwam dat de Russische troepen mochten terugschieten.

Een schokkend en onthullend boek over de Duits-Russische betrekkingen tussen 1939 en 1941 aan de hand van een groot aantal officiƫle documenten uit de Duitse en Russische archieven.


Bestel >